Napój owsiany – czym jest? I czy warto go pić?

Coraz większa liczba konsumentów sięga po napoje roślinne. Dlaczego? Jednym z powodów jest wzrost świadomości prozdrowotnej. Napoje roślinne widocznie zyskują popularność i częściej goszczą na listach zakupów.

Czym jest napój owsiany? – skład

Napój owsiany to produkt niskotłuszczowy, który charakteryzuje się wysoką zawartością błonnika. Produkowany z całych ziaren owsa napój, ma kremową konsystencję i smakuje jak uwielbiana przez miliony osób owsianka. Na rynku dostępne są różne warianty napoju, np. słodzone, bez dodatku cukrów oraz smakowe.

W składzie produktu najczęściej znajduje się:

– woda

– owies zwyczajny lub pełnoziarnisty

– olej roślinny, np. słonecznikowy lub rzepakowy

– dodatki smakowe, np. sól, inulina bądź cukier (w przypadku wersji słodzonej)

– witaminy: A, B, B12, D oraz sole mineralne

Napój owsiany nie tylko dla wegan

Napój owsiany jest uważany za typowo wegański produkt, ponieważ nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Nie oznacza to, że przeciętny konsument nie może rozkoszować się smakiem i korzystać z właściwości, które mogą polepszyć zdrowie.

Napój roślinny, zwłaszcza owsiany, jest znakomitą alternatywą dla osób zmagających się z nietolerancją laktozy.

Ponadto:

– nie wywołuje alergii, w przeciwieństwie do napoju sojowego i mleka z orzechów

– jest bogaty w błonnik, który pozytywnie wpływa na metabolizm i pracę układu pokarmowego

– wspiera układ nerwowy dzięki zawartości witamin z grupy B

– niektóre nie zawierają glutenu

Jak wykorzystać napój owsiany?

Napoje roślinne na co dzień można spotkać w kawiarniach. Miłośnicy latte, cappuccino czy flat white mogą cieszyć się smakiem kawy bez obaw przed skutkami nietolerancji laktozy czy alergii.

Napój owsiany można z powodzeniem wykorzystać w kuchni – do przygotowania naleśników, budyniu, kakao, ciast i innych deserów. Napój idealnie komponuje się jako dodatek do koktajli owocowych, warzywnych i sosów.

Warto spróbować tego zdrowego i smacznego produktu roślinnego, który z powodzeniem zastąpi mleko.