Czy napój owsiany jest lepszy od mleka? Oto korzyści i sposoby wykorzystania napoju owsianego

Z różnych powodów decydujemy się na unikanie mleka oraz produktów mlecznych i poszukujemy alternatyw pozwalających na skuteczne jego zastąpienie w kuchni. Olbrzymią popularnością cieszą się napoje roślinne, w tym napój owsiany. Oprócz doskonałego delikatnego smaku posiada on szereg zalet oraz możliwości wykorzystania. Aby bliżej poznać zalety tego produktu, poniżej wymienione zostały właściwości i pomysły na wykorzystanie owsianego napoju. 

Napój owsiany bez glutenu i laktozy 

Jedną z częstych przyczyn sięgania po napój owsiany jest konieczność wyeliminowania z diety glutenu lub laktozy. Wtedy, ze względu na swoją specyfikę, napoje roślinne produkowane ze zbóż owsa okazują się strzałem w dziesiątkę. Tego rodzaju napoje, które oferuje sklep internetowy ze zdrową żywnością, okazują się niezastąpione w kuchni osób zmagających się z problemem diety zawierającej niekorzystne składniki. Doskonała konsystencja oraz mleczna barwa są równie dobre dla naszego podniebienia, a dzięki wariantom smakowym możemy znaleźć smak idealny dla siebie. 

Szereg pozytywnych korzyści dla naszego zdrowia 

Picie tradycyjnego mleka dostarcza do naszego organizmu wiele cennych składników. Jednak napój owsiany również może pochwalić się szeregiem właściwości pozytywnie wpływających na nasze ciało. Jedną z głównych zalet produktów z owsa jest skład bogaty w dobrze przyswajalny błonnik. Oprócz tego napój owsiany, ze względu na zawarte w nim nienasycone kwasy tłuszczowe wykazuje pozytywny wpływ na serce, a także naczynia krwionośne. Napoje roślinne często występują również pod postacią wzbogaconą o wapń.

Do czego możemy dodać napój owsiany? Pomysły pełne smaku 

Do czego możemy wykorzystać napój owsiany, jaki znajdziemy, odwiedzając sklep internetowy ze zdrową żywnością? Pomysłów na jego wykorzystanie jest wiele, a oto kilka z nich:

– dodatek do kawy

–  do wytwarzania ciasta do wypieków 

– dodatek do deserów (lodów, koktajli itp.)

– uzupełnienie owsianki czy jaglanki 

Jak widać, napój owsiany ma wiele zalet oraz możliwości jego wykorzystania, tym samym stanowiąc doskonały substytut mleka krowiego. Przypominający smakiem mleko sojowe szybko zaskarbi sobie stałe miejsce w naszej kuchni.